fbpx

Hoe zit het met de hagelbestendigheid van uw zonnepanelen?

Als u weet hoe het zonnepaneel in elkaar is gezet, en weet welke type cellen erin zijn verwerkt, heeft u al een goede indruk van de hagelbestendigheid van een zonnepaneel. Zo zijn zonnepanelen grofweg in drie categorieën in te delen:

  • Glas/folie laminaat: glas voor, kunststof achter.
  • Glas / Glas laminaat: Glas voor en achter.
  • Sunpower:  “Full back contact” cellen (MAXEON cellen) in een glas-folie laminaat.

Panelen worden al  jaren aan een zogenaamde “steel ball” test onderworpen – een eenvoudige proef waarbij een stalen bal vanaf een standaard hoogte loodrecht op het paneel ten val komt. Het paneel moet deze inslag doorstaan: het glas mag niet kapot! Overigens betekend dit niet dat er geen interne schade in het paneel kan zijn. Daar wordt niet op getest.

Als de inslag van een hagelsteen zo heftig is dat het glas van uw paneel kapot gaat? Dan kunt u direct uw opstalverzekering laten gelden. Maar soms ligt het anders. Lees daarvoor verder.

Een hagelsteen zal doorgaans op uw paneel kapot slaan. Echter, het paneel komt er niet altijd zo goed vanaf als de plaatjes hierbovenr u doen laten vermoeden.  Een inslag zorgt voor een golf door het paneel, en kan bij een glas folie paneel gemakkelijk aanleiding geven tot breuk van het kristal wat in het laminaat ligt opgesloten. U kunt deze breuk van buitenkant met het blote oog niet waarnemen. Er is een speciale camera techniek (electro-luminiscentie) voor nodig om de breuken zichtbaar te maken. Deze schade treedt dan ook ongemerkt op. De sluipende schade en het toenemende productieverlies is niet gemakkelijk  bij de (opstal) verzekeraar te verhalen. De schade kan immers vele maanden geleden zijn aangebracht. Er volgt al snel een ingewikkelde discussie over oorzaak (hagel) en gevolg (onzichtbare interne schade en toenemende productievermindering).

Glas Glas laminaat

Met een glas glas paneel (van b.v. het Duitse Solarwatt) wordt de invloed van een inslag enorm verkleind. Sterker nog, het zijn juist de Solarwatt panelen geweest die de heftige hagelstorm in Someren (Noord-Brabant) hebben doorstaan. Dit is een van de redenen dat Freenergics juist dit merk aan potentiele klanten voorstelt. Los van de robuustheid van deze zonnepanelen, spreekt de 30 jaar productie garantie die Solarwatt afgeeft consumenten ook sterk aan.

Full Back Contact cellen: idee uit de ruimtetechnologie

Het merk Sunpower heeft een andere “bescherming” tegen dergelijke inslagen. Hoewel Sunpower haar cellen in een glas/folie laminaat insluit, zijn de cellen toch “immuun gemaakt” voor dergelijke externe invloeden. Het gepatenteerde “geheim” zit ‘m voor op achterkant van de cellen. Achterop zit een beschermd en verbindend fijnmazig netwerk (metalen gaas) welke de gehele achterzijde van de cel bedekt. Dit gaas zorgt ervoor dat de cel, ook bij breuk, helemaal bij elkaar blijft, en ook 100% van de stroom blijft geleiden die door de cel loop. Een cel-breuk test kunt u in onze showroom overigens  met u eigen handen uitvoeren. U snapt dan direct hoe dit werkt!

De oorsprong van deze celtechnologie ligt in ruimte onderzoek. Met dergelijke cellen gaat de stroomproductie, ook na een aanvaring met een stukje ruimte-afval, gewoon door! En zo werkt dus ook de bescherming tegen een inkomede hagelsteen.

Wilt u meer weten over de verschillen tussen panelen voor uw eigen energie-installatie thuis? Neem contact met ons op.