fbpx

23 Januari 2017 – Realisatie SDE-project

Realisatie project: 1000 TRINA 265 panelen op een speciaal easyMOUNT montage systeem

 

Ruim 1000 zonnepanelen zijn geïnstalleerd op een schuin bitumen industrieel dak. Samen met 8 SMA 15.000 kilowattuur omvormers levert de installatie per jaar ruim 200.000 kilowattuur op.

Technische uitdagingen vormden de hellingshoek van het bitumen dak (6-7o) en het feit dat de zachte isolatie onder het bitumen een standaard montagesyteem öp pootjes” niet kon verdragen vanwege een te hoge puntbelasting.

Het montage systeem, met profielen van maar liefst 16 meter (!) zijn speciaal geproduceerd in de staalfabriek. In de bedrijfshal van Freenergics is de pre-montage uitgevoerd. Vervolgens is de gehele onderconstructie op speciaal transport (zie foto) hijs-klaar naar de locatie gebracht. Voordeel was dat de lange lengtes extra stevigheid bieden aan de solar-constructie.

Om het “zachte dak” te ontzien zijn een aantal speciale maatregelen doorgevoerd. Zo zijn de lange lengtes met stalen haken aan de nok bevestigd om verschuiving te voorkomen. Hierdoor kon een ballastvermindering worden doorgevoerd. Ook zijn de montageprofielen zijn op brede TRESPA onderplaten gemonteerd om een maximale drukverdeling te krijgen (zie foto boven).

Ondanks de fragiele isolatielaag zijn de panelen met een inclinatie van maar liefst 20-21 graden geplaatst. Normaal is dat op commerciële daken 10-13 graden. Hierdoor neemt de jaarlijkse productie met 3-5% toe. Door de steilere paneelhoek blijven de panelen ook langer schoon wat ook weer bijdraagt aan de productie.