fbpx

Boxtels bedrijf opent grootste solarinstallatie

Reijnders verduurzaamd met ruim 800 zonnepanelen

 

Handels- en transportbedrijf Reijnders komt vanwege zijn werk met kolen niet altijd op een positieve manier in het nieuws. “Dat is onterecht,” stelt Marco Verbruggen, werkzaam bij de afdeling facilitaire zaken van het Boxtelse bedrijf. “We hebben al jaren een programma dat is gericht op verduurzaming van de firma.” Onderdeel van dit plan is het plaatsen van maar liefst 828 zonnepanelen door Freenergics, een eveneens Boxtelse onderneming.

“Het werken met kolen heeft helaas een negatief imago, terwijl wij juist veel investeren in duurzaamheid”, vertelt Verbruggen. “Vorig jaar hebben we de beslissing genomen om energieneutraal te gaan werken. Nu wekken we alle energie die we op jaarbasis nodig hebben zelf op. Op deze manier willen we ons steentje bijdragen aan de aarde.”

Solarinstallatie

Het plaatsen van ruim 800 zonnepanelen op het pand aan de Industrieweg past dan ook prima in dit plan. “Ik geloof dat de grootste solarinstallatie van Boxtel hiermee is geplaatst,” legt Freenergics-directeur Tammo Bieze uit. “De uitdaging in deze klus zat ‘m in de vraag of het dak sterk genoeg was om aan de vraag van de klant te voldoen: energie-neutraal worden.” Bieze vervolgt: ”Hier zijn flinke constructieberekeningen aan voorafgegaan, maar het is gelukt. Uiteindelijk hebben we 18.000 kilo aan zonnepanelen op ongeveer dertig procent van het dak geplaatst. En denk ook aan het aansluiten van alle panelen, en aan praktische zaken zoals het aanbrengen van dakbeveiliging voor onderhoud in de toekomst, het aansluiten van de duizenden meters kabel, en niet te vergeten de subsidieaanvraag.” Dit viel ook wethouder Peter van de Wiel op, die gisteren aanwezig was bij Reijnders om de solarinstallatie officieel te openen.

Verduurzaming

Dertien jaar geleden zette het Boxtelse bedrijf al de eerste stappen richting verduurzaming. Toen ging het om het vervangen van reguliere belichting door ledverlichting. Verbruggen: “Verder werken we zoveel mogelijk met elektriciteit. Zo hebben we een enorm stroomaggregaat dat op diesel werkte, vervangen door een zwaardere aansluiting bij Enexis waarvoor wel honderden meters polsdikke stroomkabels de grond in moesten. Ook zijn zware diesel aangedreven machines vervangen door elektrische versies.” Hij vervolgt: ,,We doen ook aan brandstofmanagement. Onze vrachtwagens rijden op Liquid Natural Gas, ofwel synthetische brandstof in plaats van fossiele. Bovendien worden onze chauffeurs allemaal opgeleid in zuinig rijden. Alles bij elkaar scheelt dat vele liters brandstof per jaar.”

Weerbericht…

Ondanks de doelgerichtheid van Reijnders kleven er ook financiële risico’s aan de verduurzaming van het bedrijf. Particulieren die zonnepanelen op het dak hebben, kunnen de energie salderen. Dit betekent dat de te veel opgewekte zonne-energie kan worden teruggeven aan het elektriciteitsnet. Zij krijgen een vergoeding van energieleverancier die gelijkstaat aan de inkoopkosten van stroom. Verbruggen: “Dit geldt niet voor grootschalige afnemers zoals wij. Alles wat wij opwekken, moeten we meteen en zo optimaal mogelijk gebruiken. Het is hele uitdaging en gepuzzel om dit op een goede manier vorm te geven. Het kan zomaar zijn dat werknemers in de toekomst eerst het weerbericht bekijken om te weten of ze moeten gaan werken…”