Maxeon-zonnepanelen van SunPower

Monokristalijne panelen, full-back-contact MAXEON cellen, zwart geanodiseerde frames

Sunpower zonnepanelen logo

SunPower produceert al 35 jaar hoogwaardige zonnepanelen. Het is een van de weinige bedrijven die langer bestaat dan de garanties die ze afgeeft (25 jaar). Met meer dan zeshonderd patenten op haar naam maken ze een uniek product. De productie van de Maxeon-cellen vraagt bijvoorbeeld twintig extra stappen bij de celproductie. SunPower zal daarom ook nooit “de goedkoopste optie” zijn.

Vanaf het jaar 2000 staat SunPower bij de NASDAQ genoteerd en is daardoor transparant voor investeerders. Het bedrijf heeft meerdere eigen productielocaties, waarvan de laatste door Barack Obama is geopend. Duurzaamheid staat bij SunPower centraal, zo ontvingen ze een Cradle to Cradle certificaat. Dit milieucertificeringssysteem beoordeelt producten op basis van prestaties op het gebied van duurzaamheid en milieu. Ze waren het eerste bedrijf in de sector dat dit certificaat behaalde!

Een ander sterk punt van SunPower is dat zij beschikken over de zogenaamde Maxeon-technologie. Normale cellen zijn zeer bros en daarmee breekbaar. SunPower heeft daar wat op bedacht: zij produceren flexibele cellen. Deze cellen zijn aan de achterkant voorzien van een soort fijnmazig koperen gaas, waarmee de geleiding van stroom en de productie van een zonnepaneel ongehinderd doorgaat als de cel breekt. Deze technologie heeft met een duur woord: “interdigitated full back contact cells”. Met deze technologie zijn uw zonnepanelen esthetisch gezien superieur: de cellen zijn egaal zwart of blauw van kleur, omdat alle (zilverkleurige) stroomopnemers aan de achterkant zitten. Bij reguliere cellen zitten deze stroomopnemers aan de voorkant.

U bent niet de enige die bekend is met de voordelen van Maxeon zonnepanelen. Zo gebruikt TU Delft de cellen van SunPower om de LUNA 8 auto door de Australische woestijnen te drijven. Deze moet maar liefst drieduizend kilomater afleggen zonder tijdens de hobbelige rit vermogensachteruitgang te ervaren. Eenzelfde verhaal geldt voor het 100 procent elektrische vliegtuig Solar Impulse. Tijdens het vliegen bewegen de flexibele vleugels met Solar-cellen behoorlijk. Zeker bij starten en landen of als er sprake is van  turbulentie in de lucht. Reguliere cellen breken heel gemakkelijk en stoppen de opbrengst volledig, dat is bij Maxeon wel anders.

De cellen van SunPower bieden tot slot een optimale efficiëntie. Het zijn namelijk zogenaamde “n-type cellen”. Normaal treft u in zonnepanelen “p-type cellen” aan. Normaliter verliest een p-type cel na enkele uren/dagen aan licht te zijn blootgesteld enkele procenten van haar effectiviteit. Bij n-type cel treedt dit niet op. De cel-efficiency van SunPower blijven op de lange termijn dus hoger!