Wilt u graag zo veel mogelijk of zelfs helemaal van het gas af? Of het nu gaat om een grote of kleine energiereis: Freenergics helpt u graag naar een gasvrije toekomst. Onlangs hielpen we deze klant bij het verduurzamen van zijn woning. Hij wilde van 5600 m3 naar maar liefst 03 aardgas. Een onmogelijke opgave? Nee hoor, wij gingen de uitdaging graag aan!

De klant is woonachtig in een prachtig vrijstaand huis, in de regio Den Bosch. In een bijgebouw is een kantoor gesitueerd. Daarnaast had deze klant een zwembad en twee elektrische auto’s. Het jaarlijks aantal aardgas dat hierbij kwam kijken, was 5600 m3, gevolgd door een stroombehoefte van 16.000 kWh. De totale energiebehoefte van de klant, inclusief het transport van energie, was gelijk aan 38.000 kWh per jaar. De klant wilde graag zo veel mogelijk van het gas af en zelf energie produceren. Deze vraag was zeker bovengemiddeld, maar dat was geen probleem. Freenergics kwam met de oplossing: een vrij veld systeem!

“Zoveel mogelijk van het gas af en zoveel mogelijk zelf maken”

Onze specialisten kwamen bij de klant langs om infrastructuur van de elektrakabels en meterkasten te bekijken. Deze bleken nog niet berekend te zijn op de transitie naar “all electric”. De eerste uitwerking van de schouw was een A4 met daarop een compact overzicht van het budget, de energieberekening en het terugverdienmodel. Zo wist de klant precies wat de kosten waren van het verduurzamen van de woning zou zijn en ook wat er terugverdiend kon worden. Ook schetsten we een beeld van wat de kosten zouden zijn als hij niet voor het verduurzamen van zijn woning zou kiezen. De keuze was snel gemaakt!

Hoe hebben we de energietransitie uitgewerkt? De woning wordt vanaf heden verwarmd door twee geavanceerde warmtepompen van Stiebel Eltron. Ook leverden we een 40.500 Wp-installatie met hagelbestendige glas-glas panelen van Solarwatt. Deze plaatsten we op de 15.00 TL omvormers van SMA. Een goede en praktische oplossing. Al wil het oog ook wat. Om het zonnepaneelveld mooi te plaatsen, moest er een kabel van driehonderd meter van de meterkast naar de omvormers getrokken worden. Deze stelden we buiten op onder een PV Shelter, naast de zonnepanelen. Een woning verduurzamen is niet alleen een project van nu, maar ook van de toekomst. Daarom zorgden we ervoor dat de klant de zonnepanelen kon uitbreiden. Dat is te danken aan de omvormers, welke tot wel 180 procent kunnen worden overladen. Veilig werken stond in dit project zoals altijd centraal. Door de grote stroombehoefte van de klant moest de hoofdzekering worden verzwaard naar 3×80 ampère. Om het elektrische vermogen veilig over het perceel te verdelen, vernieuwden we de meterkast en plaatsten we zwaardere kabels naar het kantoor en autolaadpunt. En zo ging deze klant volledig van het gas af!

Dat de klant van het gas af is, werpt zijn vruchten financieel voordelig af. “Mijn energierekening was deze maand honderd euro” verteld de klant. “En dat is inclusief autorijden. Vroeger was de rekening richting de tweeduizend euro en daar kwam diesel dan nog bij.” Oftewel: het bleek een goed idee te zijn om zijn woning te verduurzamen! De klant overweegt nu ook in combinatie met een flexibel energiecontract een thuisbatterij door Freenergics te laten installeren. “Deze tweede energiereis wordt voorjaar 2024 gemaakt” aldus de klant.

Wilt u ook compleet van het gas af? Of op een andere manier uw woning verduurzamen? Freenergics begeleidt u graag in dit traject! Neem gerust contact met ons op.