Heb ik dit jaar nu veel meer stroom opgewekt?

  • Home
  • Blog
  • Heb ik dit jaar nu veel meer stroom opgewekt?

Heb ik dit jaar nu veel meer stroom opgewekt?

“Ik heb nog 4 maanden te gaan, maar heb nu al bijna mijn jaaropbrengst zonnestroom binnen! Klopt dat wel? Het lijkt wel of mijn zonnepanelen beter worden!” Vragen en opmerkingen van deze strekking kwamen de laatste weken meermaals binnen van klanten die hun opbrengst apps aan het bekijken waren.

Je bent heel even geneigd te antwoorden met: “Wij leveren natuurlijk alleen de beste kwaliteit en dan gebeuren dit soort zaken!”. Maar dat is natuurlijk klets. Maar hoe komt het dan wel? Het jaar 2022 is nog niet helemaal voorbij maar we kunnen geruststellen dat het jaar 2022 gekenmerkt werd door een zeer hoge zonne-instraling! Vooral de zomermaanden waren erg goed.

Als we van een weerstation in Nederland van ieder maand de maximale instralingen pakken en die middelen dan was dat de afgelopen 8 jaar 562 W/m2. In 2022 was dat 629 W/m2. Kortom 12% meer. Natuurlijk door uitschieters in de zomer. De bijbehorende kilowattuur opbrengstvoordelen heeft iedereen met zonnepanelen.

De instraling veranderd ook van dag tot dag. Het verschil tussen winter- en zomer instraling is overigens een factor 10. Regionaal zijn er ook verschillen. Aan de kust heb je per jaar 10% meer instraling dan in het oosten van het land.

Voor degene die dit jaar (alsnog) zonnepanelen heeft laten plaatsen, ‘beloont’ de natuur u met een hogere opbrengst en naar verwachting een lagere energierekening!