Neem een “Poetin douche”

Koude douche nemen

Neem een “Poetin douche”

Afgelopen zaterdag ging ik naar de kapper en wat bleek? In alle vier de stoelen ging het gesprek over hetzelfde: de gas- en stroomprijzen. Als je mij 10 jaar gelden had gevraagd of ik dit voor mogelijk had geacht…. Toen praatte alleen mensen met een “diep-groen” hart over energie, je energetische “voetafdruk” en hoe die te verkleinen.

Mijn kappersvrienden hadden het alleen over de kosten. Maar het mooie is dat, om welke reden dan ook, iedereen haast heeft om hun persoonlijke voetafdruk te verkleinen.

De jongen in de stoel naast mij kreeg een kort kapsel. Met het milieu had hij niet  veel maar hij bespaart wel flink gas. Tegenwoordig neemt hij zelfs een “Poetin douche”! Dat is – zo verkondigde hij trots – ‘’een koude douche’’. Van de andere stoelen klonk gegniffel. “Dat heeft nauwelijks effect” werd verderop geroepen. Hij stond er iedere ochtend 10 minuten onder om “wakker te worden’’. Maar waar hebben we het nu over?

Je hebt 4,3 kuub aardgas nodig om met een Hr-ketel 1000 liter water van 10 naar 40 graden Celsius te verwarmen. Sta je onder een bespaardouche dan heb je per minuut 10 liter water nodig.

De laatste gasprijzen liggen op € 3,83 per kuub. Een minuut douchen kost dan € 0,15. Stel je doucht 300x per jaar. Dan betaald de iceman jaarlijks € 440,- minder dan de 10-minuten doucher. Ook met sterk verkorte douchetijden lopen de jaarlijkse besparingen voor een gezin met 4 douchers al snel tegen de € 1400,-. Zo gek was mijn buurman nog niet! En ga je in bad, heb je een oude Cv-ketel of een regendouche? Dan loont verkort douchen nog meer.

Ik vergat de buurman te vragen waarom de koude douche een “Poetin douche” moest heten. Natuurlijk is meneer Poetin iemand die te paard met ontbloot bovenlijf de rauwe elementen van de Siberische wildernis met gemak trotseert. En dus niet schrikt van een beetje fris water! Maar ik vermoed dat kan hij de Russische Federatie de gasinkomsten gewoon niet gunt.