Wel of niet mijn zonnepanelen “parallel schakelen”?
Neem een “Poetin douche”
Als er ruimte is kan dat natuurlijk altijd. Er zijn wel een paar aandachtspunten:
- Het bijplaatsen van een klein aantal panelen is per paneel relatief prijzig vanwege de vaste kosten. Transport, stijger bouwen etc.
- Zonnepanelen worden snel sterker. Dit extra vermogen wordt meestal onbenut als u de panelen in een en dezelfde string aansluit met de oude panelen. Heeft u optimizers of micro-omvormers? Dan kan dit verlies worden voorkomen. Maar dan moet worden uitgezocht of de ligging en nieuwe type (optimizers/micro-omvormers) wel te combineren zijn met uw huidige systeem.
- Wellicht dient u uw huidige omvormer vervroegd te vervangen wanneer u van 1 naar 3 fase gaat omdat u meer stroom gaat opwekken. Hiervoor dient u rekening te houden met bijbehorende eenmalige extra kosten voor de netwerkbeheerder voor het verzwaren van uw huidige energieaansluiting. Of een tweede extra omvormer bijplaatsen.
- In beide gevallen moeten er nieuwe kabels worden getrokken en worden aangesloten en afgezekerd in de meterkast.
- In enkele gevallen moet de meterkast vernieuwd worden, omdat deze niet meer aan de huidige normen voldoet.
Verder veranderen de afmetingen en kleurstelling van zonnepanelen na verloop van tijd. Als het esthetisch aspect er toe doet kan het zijn dat met een uitbreiding het geheel er anders uit komt te zien.
Het bijplaatsen van panelen kan dus lastig blijken. Ons advies is om bij uw eerste bestelling uw plan goed door te denken en met ons te bespreken. Probeer zeker 5 jaar vooruit te kijken naar uw energiebehoefte zeker indien u van plan bent nog lang in uw woning te wonen.
Soms is het op de langere termijn veel goedkoper om nu een dak “vol te leggen” met een type zonnepaneel. Zeker als het gaat om een dak dat altijd in het zicht is zodat u in de toekomst geen lapjesdeken aan zonnepanelen op uw dak krijgt.