Wel of niet mijn zonnepanelen “parallel schakelen”?

  • Home
  • Blog
  • Wel of niet mijn zonnepanelen “parallel schakelen”?

Wel of niet mijn zonnepanelen “parallel schakelen”?

Wel of geen extra elektronica (optimizers of micro-omvormers) onder ieder zonnepaneel plaatsen? Kortom: gewoon werken met een eenvoudige stringomvormer. Deze afweging speelt bij 1 op de 2 potentiële klanten. Ons advies? Alleen doen als het per se moet om gedurende de productiemaanden (april-oktober) de volledige stroom opbrengst te behalen. Waarom zou u die niet behalen? Bijvoorbeeld door schaduw.

Waarom speelt de schaduw buiten de productiemaanden dan geen rol van (grote) betekenis? Het productieverlies door schaduw is in die periode te gering om de meerkosten van de extra elektronica ooit goed te maken.

Samenvattend: als de schaduw zich met name buiten de productiemaanden manifesteert, kies dan voor een technisch eenvoudigere en goedkopere stringomvormer.

Zonder optimizers kunt u (helaas) de productie niet per paneel aflezen. Natuurlijk wel de productie van alle panelen tezamen. Door dit gemis aan detailinformatie heeft u misschien het gevoel minder controle te hebben over de werking van uw installatie. Echter, weet dat micro-omvormers en optimizers c.a.1.000 tot 10.000 keer vaker kapot gaan dan kwalitatief redelijke zonnepanelen. Dus u hoeft deze extra elektronica niet aan te schaffen “om de zonnepanelen te controleren op juiste werking”. Die doen het namelijk in de meeste gevallen wel. Dit is intuïtief wel een lastige om te accepteren merken wij als we het hier met klanten over hebben alleen wel leuk om over na te denken. Waarom gaan optimizers en dergelijke zo veel sneller kapot? Omdat ze het hardst moeten werken als het op uw dak ook vreselijk heet is. Het kan makkelijk 70oC worden onder de zonnepanelen. En hogere temperaturen zijn niet bevorderlijk voor complexe elektronica. Een stelregel is: bij iedere 10 graden erbij halveert de levensduur. Dus tel maar uit!

Verder zijn er zeker 5 andere manieren om met schaduw op een zonnepaneel installatie om te gaan. Zonder dat u daarvoor onder ieder paneel complexe elektronica moet plaatsen. Ingaan hierop voert nu te ver. Maar wat ons betreft is dit onze bespaartip als u nu na de zomerreis verder gaat met een “energiereis”.