Zonnepanelen en bliksem
Wel of niet mijn zonnepanelen “parallel schakelen”?
Mijn rechter knie doet even niet lekker mee. Daarom loop ik nu iedere week in een ander hardloop groepje. Het tempo ligt behoorlijk lager en dat is goed voor het broze herstel. Aldus de geleerden. In mijn nieuwe groepje ken ik niemand. Zo gebeurde het dat ik afgelopen donderdagavond, al bij het inlopen een nieuwe loopmaat ontmoette. Na het kernprogramma met intervallen kwam de cooling down. Met de adem weer onder controle konden we even praten. Bleek hij bij een groot Brabants netwerkbedrijf te werken. Na wat doorvragen bleek hij congestiemanager te zijn. Ja, u leest het goed. Iemand die de opstoppingsproblemen op het stroomnet gaat oplossen. Nu zit ik al 10 jaar in de zonnepanelen, u begrijpt wel dat ik een en al oor was voor mijn kersverse loopmaat.
Regelmatig horen we op het nieuws dat “in Brabant en Limburg het stroomnet vol zit en er niets meer bij kan”. Of dat omvormers bij consumenten “automatisch afschakelen omdat de spanning in het net te hoog is”. Klanten bellen ons hierover.
Aan deze professional hoefde ik niet veel te vragen. Alles wat ik wilde weten kwam er eigenlijk uitrollen. Getergd door de vele onvolledige en tendentieuze verhalen in de media dat het “stokken van de energietransitie te wijten is aan de netwerkbedrijven” wilde hij zijn verhaal maar al te graag kwijt. Zo kreeg ik op een doordeweekse avond, in een ongezellige sportkantine, een uur privé les over de oorzaak van het probleem. Met daarbij doorkijkjes naar de korte en lange termijn oplossingen voor het congestieprobleem!
Uiteindelijk is de goedkoopste oplossing dikkere kabels in de grond stoppen. Maar dat duurt nog even. Gelukkig is er ook op kortere termijn hoop: na de zomervakantie gaat het Besluit Congestiemanagement in. Inmiddels al gepubliceerd in de Staatcourant. Hiermee kunnen Congestiemanagers in heel Nederland direct helemaal los!
Daarnaast is er in Brabant voor 200 MW aan batterijaansluitingen aangevraagd. Die worden op de “Aansluitlijstjes van netwerkbedrijven” gewoon als ieder ander apparaat meegeteld alsof ze bijdragen tot de belasting van het netwerk. Niet handig. Een batterij kan immers een netwerk juist ontlasten. Om met batterijen de juiste administratieve verlichting te kunnen maken moet Minister Rob Jetten (Energie) nog wel even soepeltjes een AMvB door de Tweede Kamer loodsen. Het gaat m specifieke voorwaarden voor transportcapaciteit in de aansluitovereenkomst: de Non Firm ATO. Waarna grootschalige batterijinrichtingen dus een aparte en gunstigere status krijgen. Dan kan er zomaar weer ruimte ontstaan.
Heeft u een saaie klinkende baan? Er is hoop! Ook de congestiemanager kon twee jaar geleden in zijn/haar wildste dromen niet bedenken dat hij/zij in het oog van de transitietornado zou staan. Wilt u thuis ook voor Congestiemanager spelen? U kunt zelfs meteen aan de slag! Hier alvast drie tips. U doet daarmee iets goeds voor het lokale stroomnet:
- Leg zonnepanelen oost en west in plaats van naar het zuiden. Als u de keuze heeft. U verkleind de stroompiek op het netwerk.
- Kies een iets te krappe omvormer. Het klinkt alsof u zichzelf tekort doet door de productie op enkele zomerdagen af te toppen. Maar het omgekeerde is waar. U maakt in het Nederlandse klimaat evenveel (of zelfs iets meer) stroom omdat deze omvormer beter presteert op de vele dagen dat de maximale instraling er juist niet is. De omvormer gaat iedere dag ook eerder “aan” en later “uit”.
- Het net staat in Nederland op 230 Volt. Om het maximale uit uw zonnepaneelinstallatie te halen, kies een omvormer die pas afslaat bij 253 Volt. Bij een hoger netwerkvoltage gaan alle omvormers direct (automatisch) uit. En ook automatisch weer aan als het weer even kan.
- Sluit uw omvormer op uw meterkast aan met een wat dikker koperen kabel.
Succes aan alle Congestiemanagers!