Zonnepanelen en bliksem

Zonnepanelen en bliksem

“Trekken zonnepanelen bliksem aan?” is een veel gestelde vraag aan Freenergics. Het simpele antwoord is “nee”. Het plaatsen van zonnepanelen maakt je huis niet opeens aantrekkelijker voor bliksem. Dat is een geruststelling, maar dat is niet het hele verhaal.  Met de eerste vroege zomerstormen en bliksemontladingen van vorige week nog vers in het geheugen, is dit een onderwerp waar u nu even bij stil moet staan. Bedenk dat we dicht bij het bliksem epicentrum in Goirle zitten.

Je hebt grofweg twee type bliksemschades: I en II.

Type I schade gaat over een directe inslag op de woning. Ook wel directe bliksemschade genoemd. Je hebt dan waarschijnlijk een gat in je dak en brandvlekken. Er is voor de opstalverzekeraar bij het opnemen van de schade een duidelijk verband tussen de oorzaak (blikseminslag) en gevolgen (b.v. brandschade). Alleen door bliksem afleiders op je dak te plaatsen en de stroom buiten langs je huis of pand naar de aarde te leiden kan je je wapenen tegen dergelijk natuurgeweld.

Type II schade gaat over indirecte inslag en lijkt minder heftig. Wat als de bliksem ergens in de buurt inslaat? Stel dat de bliksem bij een grondkabel van de netwerkbeheerder toeslaat. Dan komt er een energiepuls door de kabels van Enexis je meterkast binnengewandeld. Vervolgens kan alle elektronica die aan “een stekker zit” door deze energiepuls worden geruïneerd. Vaak is de schade niet of nauwelijks zichtbaar. Hierdoor is de oorzaak van de schade voor de schade-expert ook minder duidelijk. Met alle bijkomende onzekerheden tijdens de financiële afhandeling.

Bent u de afgelopen jaren al behoorlijk op energiereis geweest? Dan is nu niet alleen de “strijkbout” kapot maar inmiddels ook de zonnepanelen, de CV, warm tapwatervoorzieningen, warmtepomp, spelcomputer van uw kinderen, uw thuiswerkplek en wellicht uw elektrische auto. Dus al snel tegen de € 100.000,- aan eventuele schade! Met één of twee Type II overspanningsbeveiligingen in uw huis zijn dergelijke ongelukken te voorkomen. Plaatst u deze in combinatie met zonnepanelen? Kunt u zelfs de BTW van deze beveiligingen terugvorderen. Tip van de week: bescherm elektronische installaties in en rondom uw woning!