Op ”energiereis”, maar waarheen?
Zonnepanelen en bliksem
“Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?” Dit is meest gestelde vraag die we krijgen. Maar ook een die het moeilijkst te beantwoorden is. Een relatie die 10 jaar zonnepanelen heeft geplaatst, op een schuur, midden in een groot winderig weiland, hebben de panelen nog nooit gepoetst. Maar die zien er kraakhelder uit! Klanten met panelen onder bomen waar veel algengroei is moeten zeker om het jaar aan de bak.
Ook de schuinte van de panelen is een belangrijke factor. Een vlakker liggende paneel (b.v. plat dak systeem, 15o) vervuild onder gelijke omstandigheden sneller dan een paneel op een standaard schuin dak van 35o). Als ik word gedwongen om hier toch een periode te noemen zeg ik “minstens om de drie jaar:”
Omdat de verliezen van opbrengst door vervuiling in de periode mei-augustus het grootst zijn, is het iets voordeliger om de panelen jan-april te laten reinigen. Dan staan ze klaar voor productie.
Een normale vervuilingsmix bestaat uit zand en zwarte aanslag. De aanlag komt uit de vervuilde lucht (smog). Beide kunnen goed worden verwijderd met onthard water in combinatie met – zoals dat in de reinigingsbranche heet – zachte mechanische ondersteuning. Een zachte borstel of een grote spons. Reinigingsmiddelen zijn niet noodzakelijk. Let erop dat er veel water wordt gebruikt om (a) in te weken, (b) het grove zand eerst weg te spoelen en (c) de finale reiniging uit te voeren. Een zonnepaneel moet je eigenlijk behandelen als je dure camera-lens. Er zit een anti-reflectie coating op en die kan heel slecht tegen zandkorrels!
Er zijn ook een tweetal zeer plaatselijke vervuilingen die het vermelden waard zijn. Kortmossen en vogelpoep. Deze lijken beide klein van omvang. Maar één vogel-toilet kannen 1/3 van een paneel opeens uitschakelen. Hoe kan dit? De schaduw die de vervuiling op de onderliggende zonnecel werpt, zorgt voor een elektrische weerstand in een deel (1/3) van het zonnepaneel. Het zonnepaneel “grijpt dan in” en by-passed de hele groep cellen waar de beschaduwde cel bij hoort. Met dus een relatief groot verlies tot gevolg.
Beginnende kortmossen zijn nauwelijks zichtbaar. Wrijf met de vlakke hand over het paneel: je herkent ze als ruwe puntjes. Een kortmos is eigenlijk een duo-plant: een ultieme samenwerkingsvorm tussen een alg en een schimmel. Allen samen kunnen ze leven op de zeer schrale bodem van het glas! De eerste kolonisatie duurt zeker 4-5 jaar. Maar hebben ze eenmaal een plek gevonden – hoe klein ook – met een standaard reiniging haal je ze niet weg. Daarvoor zijn ze te sterk aan het glas gehecht. Uiteindelijk moet een reinigingsteam met een bankpasje in de hand de panelen centimeter voor centimeter langs om ze eraf te schrapen.
Ingedroogde vogelpoep vormt ook hardnekkige vervuiling die meer reinigingstijd vergt. Lang laten inweken is hier belangrijk. En net als autolak heeft ook de anti-reflectiecoating van de panelen te lijden van het vogel-toilet!
Kortom, maak uw panelen zeker niet te vaak schoon. Maar te lang wachten kan ook consequenties hebben.