Op ”energiereis”, maar waarheen?

  • Home
  • Blog
  • Op ”energiereis”, maar waarheen?

Op ”energiereis”, maar waarheen?

Binnen ons bedrijf gebruiken we vaak de beeldspraak van de “energiereis”. Wat dat is? Het hele proces waarbij je met de energiehuishouding van A naar B gaat. De reis begint al met de eerste gedachte over een verandering. Waarschijnlijk bent u al op reis. De kans is namelijk groot dat u onbewust al meerdere jaren met energie bezig bent. De reis eindigt met de aankomst op een bestemming: de uiteindelijke installatie. Onze klanten blijken vooraf al lang over de bestemming van hun energiereis te hebben nagedacht. Hebben het er een keer met de buurman over gehad die gelijksoortige woning heeft. Hij heeft vorig jaar al een kleine energiereis gemaakt en heeft 10 zonnepanelen geplaatst. Dat was zijn eindbestemming. Het is altijd fijn om iemand dichtbij te spreken die je kan schetsen hoe de reis eruit gaat zien. Maar na wat zoeken en puzzelen, heeft u grotere aspiraties dan de denkbeeldige buurman. Jullie willen een “verre reis” gaan maken. De bestemming wordt “van het gas af”. Waarom? Omdat jullie met de woning een andere toekomst voor ogen hebben dan de buurman. Hij schat in binnen 10 jaar naar een appartement te zijn verhuisd.

Bij een “energiereis” hoort een gespecialiseerd reisburo. Mensen komen naar een reisburo met hun ideeën en wensen. En soms met concrete plannen. Het reisburo kijkt mee wat wel of niet kan en past op de woning. Wat de kosten zijn. Geven extra informatie waar nodig. Wij zijn namelijk op de  eindbestemmingen geweest. Uiteindelijk zal de energiereiziger zo haar persoonlijk bestemming kiezen.

Het kan zijn dat u kort geleden het besluit hebt genomen om op energiereis te gaan. Omdat de energieprijzen harder stijgen. Of omdat u met uw partner heeft besloten definitief in de huidige woning te blijven en de zaak te gaan aanpakken. De minimale gegevens die het reisburo altijd van u nodig heeft om te komen tot een basaal plan:

  • Jaarlijks behoefte aan stroom (kilowattuur)
  • Jaarlijkse aardgas (m3 ) of propaan (liter) behoefte.
  • Foto van uw meterkast

Voor een bestendiger plan moet u zelf wat meer huiswerk doen. U kunt alvast nadenken over uw toekomstige energiebehoefte. Gaat de gezinssamenstelling veranderen? Komen er elektrische apparaten bij? Denk aan elektrisch koken, koelen en of verwarmen met airco/warmtepomp, elektrisch rijden etc. Of gaan er toestellen de deur uit? Een reisburo kan met uw inzichten vrij nauwkeurig uitrekenen uw kilowattuur behoefte in toekomst gaat worden.

We wensen u een goede “reis”.