Heb ik dit jaar nu veel meer stroom opgewekt?
Ieder seizoen biedt voor de zonnepaneel eigenaar andere uitdagingen. Heb je eindelijk “die platen” op je dak liggen dan is het altijd tobben. In het voorjaar de vogels eronder uit jagen, dan de zaak schoonmaken. In de zomer is er kans op hagelschade. In de herfst zijn er zorgen of het platdak-systeem wel genoeg ballast heeft en niet wegwaait.
Denk je dat je alles gehad hebt? Dan is het winter en ligt er een laag sneeuw op je zonnepanelen. Hierdoor krijgt de omvormer te weinig energie en gaat deze niet aan. Als u op uw app “0 KWU” aan productie ziet, is dat dus geen storing. Er komt onvoldoende licht bij de zonnepanelen. U denkt: weghalen die sneeuw!”. Maar doe dat NIET. Laat de sneeuw gewoon liggen!
Waarom niet weghalen? Het antwoord is eenvoudig. In deze wintermaanden maakt u globaal 4% van uw totale jaarproductie. Als er dan een paar dagen volledig uitvallen is dat geen halszaak lijkt me. In een zomermaand maak je bijvoorbeeld 13% van je totale opbrengst. Dan telt iedere dag wel!
Hoe gaat de sneeuw dan weg? Als de winterzon begint te schijnen begint het paneel langzaam te werken. Het paneel wordt dan iets warmer, de sneeuw of zelfs ijs op het paneel gaat smelten en laat uiteindelijk los. Dan kan het abrupt gaan en valt het hele pak in een keer op de grond. Ligt de sneeuw aan het einde van de dag toch nog op het paneel? Dan bevriest het ontdooide laagje ’s nachts en zit het muurvast aan je paneel. Het is geen goed idee om de sneeuw of het ijs weg te halen met een zelf gemaakt werktuig (b.v. krabber op een lange stok). Als u de flinter dunne (micro-meters) antireflectie coating op het solar glas beschadigd heeft u daar voor altijd spijt van.
Verder hebben we meegemaakt dat doordat men ver buiten zijn/haar macht werkt, het werktuig onbeheerst hard op een zonnepanelen klapt. De niet zichtbare interne paneel schade die dan kan ontstaan (micro-breuk in de cellen) wordt door je verzekeraar niet gedekt. De onzichtbare cell-breuk leidt wel tot permanent productieverlies. Verlies die je ook in zomermaanden gaat “betalen”.
Wilt als u alsnog halsbrekende toeren uithalen om de sneeuwruim klus te klaren? Voor die paar kilowattuur? Mijn advies is om niets te doen. Wilt u naar buiten? Een mooie winterwandeling is een beter idee.