Neem een “Poetin douche”
Heb ik dit jaar nu veel meer stroom opgewekt?
“Hoeveel zonnepanelen kan ik bijplaatsen?” is een veel gestelde vraag op onze binnendienst. In de week van de duurzaamheid willen velen het laatste beetje ingekochte stroom compenseren! Het verzoek om uitbreiding is snel de deur uit maar het antwoord is veel ingewikkelder.
Als er zonnige plek is, is uitbreiden in principe vaak mogelijk. Er zijn wel een paar aandachtspunten:
- Het bijplaatsen van een klein aantal zonnepanelen is relatief prijzig vanwege de vaste kosten. Denk aan transport, steiger bouwen etc.
- zonnepanelen worden sterker: bijplaatsen in een en dezelfde string met de oude panelen is dan vaak ongunstig. Heeft u optimizers of micro-omvormers dan moet worden uitgezocht of nieuwe type optimizers / micro-omvormers wel te combineren zijn met de huidige varianten die onder de bestaande panelen liggen.
- Door het extra vermogen moet u wellicht van een 1- naar 3-fase aansluiting omdat u meer stroom gaat opwekken. U krijgt te maken met eenmalige kosten voor het verzwaren van uw huidige aansluiting bij ENEXIS.
- In alle gevallen moeten er nieuwe kabels getrokken worden, aansluiten en afzekeren in de meterkast.
- Er moet worden gecontroleerd of de huidige meterkast het extra vermogen aankan.
- De afmetingen en kleurstelling van zonnepanelen veranderen snel (bijna iedere 2 tot 3 jaar). Als het uitzicht op uw zonnepanelen belangrijk is kan bijplaatsen van niet matchende zonnepanelen uitlopen op een telleurstelling!
Tja en dat allemaal voor 2 of 3 zonnepanelen ….
Bent u voor het eerst bezig met zonnepanelen? Probeer dan te voorkomen dat u binnen 3 jaar weer bezig bent met al deze vraagstukken. Denk uw energie reis goed door en bespreek die met uw installateur. Probeer uw energiebehoefte over 5 jaar in beeld te krijgen. Airco, elektrisch rijden? Zeker als u van plan bent nog lang in uw woning te blijven.
Soms is het handig om nu een dak “vol te leggen” en dus niet een paar plekken vrij te laten met het idee “die leggen we er later wel bij”. Zeker als het gaat om een dakvlak in het zicht. Dan voorkomt u in de toekomst een lapjesdeken aan zonnepanelen!