Zonnepaneel twijfels

Zonnepaneel twijfels

Een nieuwe lente – een nieuw geluid. Nu laten de letterlijke lentegeluiden nog wel heel even op zich wachten. Maar als het over drie maanden zover is zullen velen zeggen: “Als die geluiden maar niet vanonder mijn zonnepanelen komen!”  Want dan zit er namelijk een nest onder.

Ik ben zelf geen vogel expert. Maar nadat we de afgelopen 10 jaar behoorlijk wat nesten hebben verwijderd, durf ik wel te melden dat alleen kauwen onder zonnepanelen nesten. Voor onervaren vogelspotters heeft de natuur het ook gemakkelijk gemaakt; zie je in Maart-April een zwarte vogel geïnteresseerd naar je zonnepanelen kijken? Dan moet je je zorgen gaan maken.

Maar waarom nesten in de verzengende hitte? Er is wel een logische verklaring voor dat het feit dat deze nestplek iets minder heet is dan u misschien denkt. Uw Full Black zonnepanelen worden met het lengen van de dagen steeds warmer. Heet zelfs. De temperatuur van de plaat (het laminaat) kan makkelijk 70 graden Celsius bereiken. Onder de zonnepanelen ontstaat dan een thermische trek die met het stijgen van de temperatuur ook heftiger wordt. Denk aan uw radiator thuis. En zo genieten de jonge vogels van een heerlijk briesje! En ze zitten afgeschermd van het schadelijk directe zonlicht.

Ik heb waardering voor een vogel die, omgezet naar menselijke maat, een 40-voets zeecontainer aan hout door de lucht sleept naar een hoogte van maar liefst 120 meter.  Een ware luchtbrug. Maar die bouwemmer (per nest!) vol hout is extreem brandbaar. Ook als het regent blijft het nestmateriaal kurkdroog.

En vergeet het effect de van uitwerpselen niet. Het afdekken van een klein deel van het paneel zorgt ervoor dat 1/3 van het paneel direct wordt uitgeschakeld. De stroom die normaliter door dit deel van het paneel loopt wordt  automatisch omgeleid door de bypass diodes. Een kleine vervuiling heeft dus een sterk uitvergroot effect op uw kilowattuur productie.

En slaapt u op zolder? Dan hoort u nog meer “lente geluiden”: het krassen van de kauwennageltjes op de dakpannen.

Maar het wordt nog erger. Kauwen zijn zeer intelligente vogels – en nu komt het – blijken van elkaar te kunnen leren. Gewoon afkijken van elkaar. Het geeft dus te denken hoe het nestgedrag van toekomstige kauwen generaties eruit gaat zien. En ze blijken gewoonte dieren te zijn en komen dus graag terug naar hun oude stek.

En nu had u met de laatste energie jaarafrekening in de hand net het idee postgevat om zonnepanelen te gaan plaatsen. En dan slaat de twijfel weer toe.

 

Leave A Reply